Pages

Friday, March 11, 2011

Thumbs Up, Hikayat Merong Mahawangsa (HMM)!!!

Assalamualaikum ;)

hello my dainty bloggers!!! hari yang cantik kali ni aku nak tulis entry pasal movie yang keluar kemarin (10-03-2011)  iaitu Hikayat Merong Mahawangsa..movie ni ja yang aku n kami pergi tengok kemarin, yang lain aku tak terasa nak tengok pun..hehe..cerita dia berbaur tentang cerita epik masyarakat Melayu kita sendiri..memang BEST la cerita dia..sebelum aku melalut lebih panjang lagi meh sini aku nak tunjuk sikit banner @ poster dia ek..nanti kot-kot la korang nak print kan..haha..apa2 pun jom la..

tetapi..sori sbb poster tak lawa atas sebab2 tertentu..so, korang cari ja la sendiri kat En.Google ye..aku tak bekalkan untuk korang..sori ye..


sambung dari cerita tadi..HMM ni tak rugi kalau korang tengok ye..aku dah tengok, korang bila lagi?? hehe..cerita dia bermula dengan perancangan Raja Empayar Rom dan Maharaja Empayar China nak kawinkan anak mereka utk mengembangkan Empayar mereka..pastu pengembaraan cerita ni terus bermula coz masyarakat cina nak orang Rom tu datang Langkasuka (maybe Kedah kot) ni utk menunaikan hajat mereka..knp mesti datang Langkasuka?? jawapannya..menurut Feng Shui Langkasuka ni tempat yang Ong la..lepas tu jumpa la dengan Hero Melayu yang jadi pujaan wanita di luar sana tu iaitu Merong Mahawangsa..(kalah hero korean)..hahaha.. :D tapi aku rasa aku lagi HANDSOME..tak guna aku nak cerita panjang baik korang tengok sendiri dengan mata kepala korang..aku nak cerita banyak korang bukan paham pun..coz aku bukan pencerita yang baik..hehe..sebelum aku lupa cerita ni bukan saja ada part sedih, geram, ganas tetapi ada scene lawak juga tau..korang akan rasa tak tension la lepas tengok cerita ni..yang paling lawak time Merong Mahawangsa ckp "dah la hodoh, mulut berbau pula"..haha..lawak tak??

::comment dari aku::
  1. HMM ni telah berjaya menarik, memikat, mencairkan, melunturkan hati aku yang tak suka tengok cerita melayu yang menggunakan teknik CGI..coz bagi aku orang melayu tak pandai nak guna teknik ni..tapi kali ni aku akui, aku dah kalah coz orang melayu dah boleh buat filem CGI yang AWESOME dan kemas!! tahniah KRU!!
  2. HMM ni menunjukkan scene yang canggih dan amat memberi impak bahawa cerita tu cerita epik..mmg real la scene dia..sume hebat..dari pakaian sampai la ke set..yang paling aku suka time scene kat Rom and kat China tu, sgt2 Cool!! tahniah sekali lagi.. =D
  3. Hero n Heroin dlm HMM ni memainkan watak yang sangat hebat sehingga menjadikan filem ni lebih gempak..puteri China tu mmg cantik..hehe..tak caya korang tengok la sendiri..
  4. MEMANG BEST, AWESOME, COOL!!!!!
aku tak boleh la bagi comment yang lebih2 plak..cukup la setakat 4 je kan..nak lagi erk?? jgn tamak coz org tamak selalu rugi..hehe..

masa aku balik rumah..aku cerita la kat family aku cakap aku dah tonton dah HMM ni..(dgn perasaan megah la coz aku ja org 1st tengok)..haha..aku cerita kat ayah aku, pastu ayah aku ckp yang tok wan aku dulu ada simpan buku2 n risalah2 Hikayat Merong Mahawangsa ni..yang tulisan jawi ayah aku ckp ORIGINAL punya..tapi sekarang sume tu dah hilang tak tau pegi mana..apa yang bemain di kepala korang tentang apa yang aku cerita ni??? apa yang aku maksudkan?? hmmmm..korang ada terfikir tak yang mungkin aku ni adalah keturunan Merong Mahawangsa..kalau benar mcm mna?? haha..aku ni macam kelakar la plak kan?? ok la korang lupakan ja lah pasal cerita ni..

sebelum aku berhenti menulis aku nak ucapkan tahniah!! kepada KRU, barisan pelakon HMM n org2 yang terlibat dlm pembikinan filem ni..

p/s::::korang pegi tengok tau cerita ni..tak rugi pun kalau korang tengok..aku JAMIN..(nmpk tak betapa aku  confident punya dgn perkataan jamin yg besar)..hehe..



tak lupa kepada kami..coz teman aku pegi tengok cerita ni..hehe..

fan HMM termasuk aku tapi aku tak de kat situ..

intan dengan naniey berposing untuk memikat Merong Mahaangsa..haha..



till then,

BYE-BYE..

~SUPPORT HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA~



THANKS DAUN KELADI FOR READING :)

2 candidates in class:

ChAzStYlo said...

kalahkan abg yazid tgk dulu ye..haha

Farid Hann said...

itu sudah semestinya..haha.. :D

To Use A Smiley In Your Comment, Simply Add The Characters Beside Your Choosen Smiley To The Comment:
:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
::JUMPA LAGI a.k.a SEE YOU AGAIN::